sâmbătă, 11 noiembrie 2023

Sfințirea Prestolului și a bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Chilișoaia, rn. Nisporeni

Sâmbătă, 11 noiembrie, 2023, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Chilișoaia, r. Nisporeni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de Prot. Ștefan RÎMBU, alături familia sa și dimpreună cu Dnl Vasile MĂRCUȚĂ, Președintele Raionului Nisporeni, Dnl Nicanor CIOCHINĂ, Primarul s. Boldurești, soborul de preoți și credincioșii prezenți.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a săvârșit slujba de sfințire a Prestolului și a Sfintei Biserici, stropind cu agheasmă și ungând cu Sfântul și Marele Mir interiorul sfintei biserici, renovate capital și împodobită excepțional, prin strădania părintelui paroh și a ctitorilor.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, dar și alți slujitori prezenți.

La Vohodul micProt. Ștefan RÎMBU, a fost decorat cu cea mai înaltă decorație bisericească, dreptul de a purta mitră, pentru construirea acestei biserici, zidită cu spijinul sătenilor, pe locul unei case.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni, cerându-se ca Dumnezeu să-și reverse mila Sa peste satul CHILIȘOAIA și credincioșii acestei comunități religioase, ajutându-i la tot lucrul cel bun și mântuitor.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură, explicând mesajul evanghelic, vorbind apoi despre importanța, folosul și necesitatea bisericii într-o comunitate, îndemnând credincioșii să fie prezenți la slujbele ce se vor săvârși în această biserică, relatând secvențe din viața Sf. M. Mțe Anastasia Romana.

După rugăciunea Tatăl nostru…, au fost împărtășiți credincioșii care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

Cu prilejul sfințirii, Înaltpreasfinția Sa a oferit în dar bisericii, o sfântă cruce pentru sfântul prestol.

Menționăm și faptul că Dnl Vasile MĂRCUȚĂ, Președintele Raionului Nisporeni, a adresat un cuvânt de felicitare comunității religioase din satul Chilișoaia, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la întemeiere și cu sfințirea bisericii.

Istoric:

Chilișoaia – un mic sătuc, un cătun, care în prezent numără 31 de case locuite de aproape o sută de oameni, care după datele oficiale găsite în arhiva de stat, datează din anul 1923. Prin urmare anul acesta, 2023, această localitate împlinește 100 de ani de la prima atestare documentară.

Respectiva localitate ține administrativ de satul Boldurești, care se află la o distanță de 3 km.

În prezent, dar aceasta deja de câteva decenii, în Chilișoaia nu există nici magazin, nici grădiniță, nici școală, și mai mult decât atât nu există nici biserică.

Toți oamenii din acest cătun sunt de credință  ortodoxă și așa au fost dintotdeauna. De aceea, la toate sărbătorile și pentru toate necesitățile spirituale credincioșii din acest cătun se deplasau 7 km, până la biserica „Sfântul Ierarh Nicolai” din satul Boldurești. Prin urmare parohul acestei bisericii asigura asistența religioasă creștinilor din Chilișoaia, împărtășind bolnavii de aici, umblând pe la casele credincioșilor cu icoana în ajun de Nașterea Domnului și cu Agheasma Mare la Bobotează, înmormântând răposații în cimitirul aflat la marginea acestei localități, săvârșind și slujba de pomenire a răposaților la Paștele Blajinilor (în Duminica Tomei).

Mulți ani la rând, praporii bisericești (steagurile), crucea și un sfeșnic, stăteau în casa unui localnic în vârstă (moș Ion Boboc), care erau luate atunci când răposa cineva. După moartea acestui localnic, aceste steaguri și crucea au început să fie ținute (aproape în locuri nepotrivite) când la un sătean, când la altul. De regulă rămâneau în gospodăria unde răposase cineva, până erau luate la casa altuia unde răposa cineva. De aceea apăruse ideea și dorința credincioșilor din Chilișoaia să zidească o mică încăpere, o capelă (ceasovnie) unde să stea permanent și în loc cuviincios steagurile și Crucea folosite la înmormântări.

Inițial se discuta să se facă această mică capelă în cimitir. Dar întrucât cimitirul se află la margine de sat, se luase în calcul să fie construită în localitate. Negăsindu-se cumva un loc potrivit încă, m-am oferit (eu, preotul Ștefan Rîmbu) să le ofer lotul unei foste case bătrânești ce mi-a fost lăsat ca și moștenire de o bunică, Olimpiada Rîmbu (mai exact, ea era o soră de-a bunicului din partea tatălui, femeie foarte credincioasă, nelipsită de la slujbele bisericești, ce nu a fost căsătorită niciodată), care se străduise și reușise în plină perioadă ateistă, în anul 1988, să întemeieze cimitirul în localitatea Chilișoaia, întrucât până la acea vreme răposații din acest sătuc erau înmormântați la cimitirul din Boldurești, ce se afla la o distanță de 8 km.

Localnicii din Chilișoaia s-au bucurat aflând că sunt dispus să le ofer gratis acest lot de pământ. De aceea prin 2016 se luase discuțiile în serios ca să se înceapă construirea unei mici capele pe locul respectiv. În timpul discuțiilor apăruse și ideea că poate această încăpere să nu fie atât de mică doar pentru a adăposti steagurile și crucea, ci să fie făcută un pic mai mare, ca pe aici să fie adus și răposatul pentru a i se face aici și nu prin ogrăzile oamenilor, slujba înmormântării. De aceea se făcuse provizoriu un fel de plan ca să fie construită o încăpere dreptunghiulară, 7 m lungimea, pe 4 m lățimea.

Între timp oamenii au început să strângă bănuț cu bănuți pentru a se începe această construcție, lucrările căreia au demarat în vara anului 2018. Deja temelia fiind începută mulți oameni au socotit că totuși e prea mică această încăpere și doreau să o mărească un pic, dar se ciocneau de situația financiară foarte redusă, fără mari posibilități de a duce la bun sfârșit o construcție mai impunătoare. S-au hotărât localnicii totuși, în cele din urmă, ca respectiva construcție să o facă de 10 m lungimea, pe 5 m lățimea. Prin urmare s-a săpat temelia mai mare, și s-a turnat fundația, fiind săvârșită atunci o slujbă de sfințire ca la orișicare temelie de construcție obișnuită.

Între timp ce se înainta cu zidirea pereților, responsabilul lucrărilor fiind un meșter din localitate, Nagâț Augustin, veniseră câțiva localnici plecați în străinătate (Miron Constantin și Liudmila – Lisabona, Portugalia; Rîmbu Augustin – Moscova, Rusia; Rîmbu Radion – Berlin, Germania) cu ideea și dorința să contribuie la construirea cestei capele și să fie făcută în așa fel ca în ea să se poată săvârși chiar și Sfinte Liturghii și orice slujbă bisericească. Prin urmare trebuia ca această construcție să devină o mică bisericuță sau mai bine spus un paraclis.

De aceea, din numele comunității religioase din Chilișoaia, am înaintat o cerere către Înaltpreasfinția Voastră, pentru a binecuvânta ca respectiva construcție să fie în cele din urmă un sfânt locaș în cinstea Acoperământului Maicii Domnului, întrucât această sărbătoare a fost din totdeauna hramul sătucului Chilișoaia.

Ne-am bucurat nespus de mult și am mulțumit lui Dumnezeu și Maicii Domnului că Înaltpreasfinția Voastră, ca un iubitor al sfintelor biserici și care aveți o dorință arzândă a inimii, de a vedea în fiecare localitate din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni câte un sfânt locaș, ați binecuvântat dorința creștinilor din Chilișoaia de-ași construi un mic sfânt locaș.

De la acea dată, 1 octombrie 2018, cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului, dar și prin binecuvântarea rodnică a Înaltpreasfinției Voastre, cât și prin sprijinul celor menționați, dar și din jertfa benevolă a localnicilor s-au construit pereții acestei bisericuțe.

Deja în primăvara anului 2019 ceream binecuvântarea Înaltpreasfinției Voastre să punem acoperișul, care pentru ai da totuși un aspect bisericesc, i-au fost amplasate două cupole în forme de turn, după modelul acoperișurilor bisericilor în stil ștefanian-moldovenesc.

Deja în 2020 au fost amplasate 3 cruci, făcute manual din inox, la un atelier din orașul Ungheni.

Între timp în ograda bisericii a fost înălțată o răstignire, în preajma unei fântâni părăsite, care a fost curățată și readusă la viață.

Apoi apăruse dorința, așa după cum e și firesc, să fie procurate și montate 3 clopote mici sau măcar mai măricel. Prin lucrarea lui Dumnezeu și contribuția generoasă a mai multor familii, au fost procurate de la Moscova, din atelierul Sofrino, la un preț promoțional și aduse, un set din 5 clopote, care în total cântăresc puțin peste o sută de kg. Aceste set de 5 clopote a fost amplasate într-o clopotniță improvizată de lemn.

La data de 24 iunie, 2021 am mers cu o cerere către Înaltpreasfinția Voastră, Înaltpreasfințite Vladâca Petru, prin care vă rugasem să veniți în Chilișoaia pentru a sfinți aceste clopote.  Înaltpreasfinția Voastră, a binecuvântat această cerere. Astfel, în după amiaza zilei de sâmbătă, 7 august, 2021, a fost săvârșită în prezența multor localnici, slujba de sfințire a clopotelor și a unei troițe (răstingniri).

În continuare, pe parcursul anilor 2021 și 2022 au fost săvârșite lucrări de finisare la interiorul și exteriorul bisericii.

Dorim să specificăm și faptul că până în prezent, cu anumite ocazii și cu prilejul unor sfinte sărbători, la această bisericuță s-au mai săvârșit periodic slujbe de acatist, Te Deum-uri, litii de pomenire a răposaților, înfăptuindu-se totodată cu binecuvântarea și la îndemnul Înaltpreasfinției Voastre acte caritative și de binefacere, oferindu-li-se copiilor, dar și maturilor, diferite bunuri, articole vestimentare, dulciuri, produse alimentare și alte daruri.

Deja în primăvara acestui an, martie, 2023, am cerut binecuvântarea Înaltpreasfinției Voastre, ca să înfrumusețăm și să împodobim interiorul biserici, prin montarea – după posibilități avute – a unui mic iconostas, a icoanelor pe perete, procurarea prestolului și jertfelnicului, dar și-a altor atribute bisericești.

Ajunși deja la această etapă, așa cum era și firesc, am înaintat o cerere însoțită de o invitație, către Înaltpreasfinția Voastră, ca să binecuvânteze ziua și data când să fie săvârșită slujba de sfințire a Sfântului Prestol și a bisericii. Această slujbă va fi una jubiliară și comemorativă, întrucât, așa cum s-a menționat mai sus, localitatea Chilișoaia împlinește conform actelor istorice 100 de ani de la întemeiere.

Înaltpreasfinția Voastră a binecuvântat ca această slujbă de sfințire, ce va fi una istorică pentru Chilișoaia și locuitorii ei, dar și pentru invitații ce vor fi prezenți, să fie săvârșită sâmbătă, 11 noiembrie, 2023.

Întrucât pe 7 octombrie, 2023, la biserica „Sf. Ierh. Nicolai”, din s. Boldurești, de care Chilișoaia aparține administrativ, Înaltpreasfinția Voastră a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, în după amiaza zilei, ați înfăptuit o vizită arhipăstorească în Chilișoaia, unde ați inspectat și analizat toate lucrările și amenajările întreprinse pentru slujba de sfințire amintită mai sus.

(material istoric adunat de prot. Ștefan RÎMBU)

https://episcopia-ungheni.md/ro/uncategorized/sfintirea-prestolului-si-a-bisericii-acoperamantul-maicii-domnului-din-s-chilisoaia-rn-nisporeni/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu