duminică, 5 martie 2017

Filde de istorie a Bisericii cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae" din satul Zberoaia

   Satul Zberoaia este o localitate din Raionul Nisporeni situată la latitudinea 46.9686 longitudinea 28.1069 şi altitudinea de 44 metri faţă de nivelul mării. Aceasta localitate este în administrarea raionului Nisporeni. Conform recensământului din anul 2004 populatia este de 1 866 locuitori. Distanța directă pîna în or. Nisporeni este de 14 km. Distanța directă pînă în or. Chişinău este de 84 km. Satul Zberoaia a   fost menționat documentar în anul 1621.
  Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, este construită  în anul 1821 din lemn, şi refăcută în anul 1924 din piatră.
  Printre slujitori se merită de menţionat preotul Nicolae Cozachevici, născut în anul 1869, abslvent al seminarului teologic de 10 clase. La început a fost cântăreţ la Biserica Sfântul Teodor Tiron din oraşul Chişinău, fiind hirotonit preot în anul 1895.
  Cântăreţ se merită de amintit pe Eustafie Nagacevschi, născut în anul 1882, fiind cântăreţ mai întâi în satul Mărinici apoi din anul 1908 în satul Zberoaia.
  Se merită de amintit că pe data de 4 noimebrie 2013, când Biserica Ortodoxă face pomenire Icoanei Maicii Domnului de Cazani, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica “Sf. Ier. Nicolae” din satul Zberoaia, raionul Nisporeni.
   Preasfinţia sa a fost întâmpinat de către Protopopul de Nisporeni, protoiereul Vitalie COZARI, protoiereul Teodor MATASĂ, parohul bisericii sus-menţionate, creştinii din localitate şi un număr impresionant de copii.
   Premergător Sfintei Liturghii, Ierarhul a citit rugăciunea la reânnoirea biserici și de sfințire a Prestolului. 
    La serviciul divin oficiat de Preasfinţia Sa, alături de creştinii din sat, a luat parte şi primarul localităţii, domnul Damian PÎRLICI, fostul comisar al raionului Nisporeni, domnul Dan PÎRLICI şi alte oficialităţi locale şi regionale. În cadrul Sfintei Liturghii, parohul bisericii, protoiereul Teodor, a fost decorat de Preasfinţitul PETRU, cu dreptul de a purta paliţa.
   În încheierea slujbei, Ierarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a îndemnat credincioşii să frecventeze slujbele bisericeşti şi să se mărturisească şi să se împărtăşească cât mai des. Folosindu-se de prezenţa în biserică a numeroşi tineri şi copii, Preasfinţia Sa i-a îndemnat şi pe ei să urmeze regulat la sfânta biserică, pentru ca să primească de la Bunul Dumnezeu binecuvântare şi ajutor întru toate.
   În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru sprijinul şi aportul financiar depus la edificarea şi menţinerea în bună-ordine a bisericii “Sf. Ier. Nicolae”, Preasfinţia Sa a  decorat cu Diplome Arhiereşti mai mulţi ctitori, printre care şi primarul localităţii Zberoaia, domnul Damian PÎRLICI.
   La final, părintele paroh, a mulţumit călduros, din numele întregii comunităţi, pentru vizita părintească şi pentru Liturghia Arhierească oficiată de Preasfinţia Sa, oferindu-I în dar un Engolpion (Panaghie) arhieresc. Ierarhul, la rândul Său,  le-a dăruit ca amintire a vizitei de astăzi, o icoană cu chipul Maicii Domnului.
    La ieşirea din biserică, toţi creştinii au primit din partea Episcopului câte o iconiţă iar cei mici au mai primit în dar şi dulciuri.
    Toţi creştinii prezenţi astăzi la Sfânta Liturghie au rămas profund marcaţi de vizita Arhipăstorului lor. Menţionăm că slujba de azi a fost prima Liturghie Arhierească oficiată în biserica din satul Zberoaia, de la întemeierea şi sfinţirea ei în anul 1924 de către un sobor de preoţi.

 Preotul Petru Ciobanu



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu