joi, 9 februarie 2017

FILE DE ISTORIE A BISERICII CU HRAMUL SFÂNTUL IERARH NICOLAE DIN SATUL VÎNĂTORI

   
   Satul Vânători în decursul istoriei sale făcea parte din comuna Boldureşti. În prezent este o localitate din Raionul Nisporeni situată la latitudinea 47.1858 longitudinea 28.1027 şi altitudinea de 197 metri faţă de nivelul mării. Această localitate este în administrarea or. Nisporeni. Conform recensământului din anul 2004 populaţia este de 1 127 locuitori. Distanța directă pîna în or. Nisporeni este de 13 km. Distanța directă pîna în or. Chişinău este de 86 km.

   Creştinii din această localitate au construit biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae”, în anul 1774, din piatră. La timpul respectiv localitatea a fost alcătuită din 264 de gospodari români. Biserica avea în proprietatea ei 18 ha. de pământ arabil şi 1 ha. de viţă de vie.
   În anul 1921 preot al acestei parohii a fost numit Constantin Stadniţchi, născut pe data de 23 mai 1886 absolvent al şcolii spirituale, la început a fost cântăreţ la biserica din satul Frăsâneşti apoi în anul 1916 a fost hirotonit pentru parohia din satul Selişte.
   În anul 1912 cântăreţ al acestui sfânt locaş este din anul 1912 Layăr Ciobanu, născut pe data de 1 noiembrie 1885.
   La 28 noiembrie 2013, când Biserica Ortodoxă face pomenire Sfântului Paisie Velicicovski, Preasfințitul PETRU,  a liturghisit în biserica “Sf. Ier. Nicolae” din satul Vînători, raionul Nisporeni.
   După  tradiție, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de protopopul de Nisporeni, protoiereul mitrofor Vitalie COZARI, parohul bisericii, protoiereul Emilian Mihailiuc, numeroși creștini, dar mai ale, un număr impresionant de copii.

   În cadrul Sfintei Liturghii, parohul bisericii, protoiereul Emilian a fost decorat cu distincția Medalia Eparhială “Sf. Bin Cneaz Alexandru Nevski”, gr. II, în semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea sărguincioasă pe care o depune spre binele și întru mărirea Bisericii noastre Ortodoxe, părintele Emilian fiind și duhovnicul protopoiatului Nisporeni.

Preotul Petru Ciobanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu